04 juni 2020

De crisis bewijst het: organisaties kunnen wél veranderen

Oorspronkelijk artikel 24 april 2020 Consultancy.nl

De coronacrisis heeft organisaties gedwongen zich razendsnel aan te passen. Van de een op de andere dag werken hele bedrijven thuis. Dit terwijl we er allemaal van overtuigd waren dat het omarmen van nieuwe manieren van werken zo ontzettend lastig is. Tenminste, dat hebben we elkaar jarenlang verteld. Thomas Beerepoot van Bolster is expert op het gebied van transformatie en disruptie. Hij spoort bedrijven aan om de huidige situatie met beide handen aan te grijpen en eindelijk die verandering te realiseren waar al tijden tegenaan wordt gehikt.

Thomas Beerepoot is expert op het gebied van transformatie en disruptie

“Het was even wennen, maar al snel merkten we dat we op afstand ook heel goed kunnen samenwerken”, begint Beerepoot. “Soms zelfs beter. Bedrijven sturen in één klap 3.000 mensen naar huis, maar blijven prima functioneren. Op het moment dat je de bereidheid en creativiteit hebt om iets voor elkaar te krijgen kan het dus gewoon heel snel. En dan zie je ook dat de nieuwe manier van werken soms juist heel veel voordelen biedt. De productiviteit is bijvoorbeeld hoger, en niet meer continu onderweg zijn kan ook een verademing zijn.”

Beerepoot is partner bij Bolster, een bureau dat organisaties helpt toekomstbestendig te worden door strategie, organisatie en leiderschap te integreren. Waar velen de coronacrisis zien als een storm die moet worden doorstaan, kijkt Beerepoot naar het moment dat de storm gaat liggen: kunnen bedrijven misschien gezonder uit het noodweer komen dan ze erin gingen?

“Zoals we al vaker hebben gezien, hebben bedrijven vaak een ‘burning platform’ nodig voordat ze goed en wel in beweging komen”, vertelt hij. “Nu het écht moet, kan het ineens wel. Maar die noodzaak tot verandering was er toch al? Hoe vaak hebben we de laatste jaren niet gehoord over de snelle technologische veranderingen die het bedrijfslandschap in hun greep hebben? En dat bedrijven die niet achter willen blijven nú moeten transformeren?”

“Nu die noodzaak tot transformatie echt onontkoombaar is geworden kan het ineens heel snel”, vervolgt Beerepoot. “Maar velen zien de nu gerealiseerde verandering als tijdelijke noodzaak. Ik zeg: maak van de gelegenheid gebruik om ook die dingen voor elkaar te krijgen die al lange tijd op de agenda staan maar nog steeds niet zijn gerealiseerd. Kijk hoe je die kunt meenemen in de transformatie die we nu doormaken. Maak gebruik van het momentum om ook duurzame verandering te realiseren.”

 

Ter illustratie wijst hij op ’s wereld grootste autoproducenten. “Zo’n tien jaar geleden moest Toyota miljoenen auto’s terugroepen omdat er problemen waren met onder meer het gaspedaal en de rem. Een gigantische financiële strop natuurlijk. Het dwong de top van het bedrijf echter ook om in één keer radicale keuzes te maken. Het bedrijf werd opener, meer gedecentraliseerd, en maakte zo een hele slag. Iets vergelijkbaars gebeurde korter geleden bij Volkswagen. Na het dieselschandaal ging de bedrijfstop eindelijk om, en nu wordt wél vol ingezet op elektrificatie.”

 

‘Duurzame verandering klinkt mooi’, zullen sommige bestuurders denken, ‘maar ik ben allang blij als ik de coronacrisis overleef’. Toch benadrukt Beerepoot dat zijn advies net zo goed geldt voor de bedrijven die momenteel met moeite het hoofd boven water weten te houden: “Je moet altijd vooruit blijven kijken. Neem crisismaatregelen voor nu, maar kijk meteen hoe je je businessmodel kunt aanpassen.”

 

“Creativiteit zie je genoeg”, geeft hij aan. “Kijk naar alle restaurants die zijn gaan bezorgen. Ik ken ook iemand die congressen organiseert. Alle congressen voor 2020 zijn afgelast. Dus kun je zeggen: ik kijk alleen maar naar de korte termijn want ik heb vijftien mensen op de loonlijst staan. Maar wat hij doet is volledig omschakelen naar online congressen. Ook de medewerkers die nu niet meer hoeven te werken aan die fysieke congressen zet hij daarvoor in. Die zijn ineens met heel andere dingen bezig, maar ze werken nog wel.”