“Zou je willen” is het antwoord als iemand een schijnbaar onmogelijke wens of een buitensporig idee voorstelt. En hoe interessant is het als het blijkt dat haar wens of idee daadwerkelijk is verwezenlijkt? De interessante vraag is dan: hoe heeft hij of zij dat gedaan? En hoe ironisch, het antwoord daarop is simpel; omdat die persoon de moed heeft gehad om het te doen.
Als mens maken we veel mee. Het is echter niet de gebeurtenis zelf die onze ervaring bepaalt, het is de manier waarop wij ermee omgaan. Met andere woorden, hoe stellen we het onszelf voor? De betekenis die je eraan geeft, bepaalt je persoonlijke ervaring. Heel vaak zijn we ons er niet van bewust hoe we dat doen, omdat ons gedrag vooral onbewust gestuurd wordt. Gelukkig kunnen we ons als mens van veel dingen bewust worden en dan zelf beslissen hoe we het voor onszelf anders gaan ervaren.
Er is maar één juist antwoord op de vraag: wie bepaalt jouw kwaliteit van leven? Om werkelijk van binnen te weten en te voelen dat jij degene bent die bepaalt hoe je met je leven omgaat. De betekenis die je eraan geeft, bepaalt je persoonlijke ervaring. Wanneer je een gebeurtenis bijvoorbeeld als negatief bestempeld, wordt het ook een negatieve ervaring. Bijvoorbeeld het tillen van je boodschappen. Je kan daarbij denken, ‘Wat een zware boodschappen’. Of je tilt gewoon de boodschappen. Heel vaak zijn we ons er niet van bewust hoe we dat doen, omdat ons gedrag vooral onbewust gestuurd wordt. Gelukkig kunnen we ons als mens van veel dingen bewust worden en dan zelf beslissen hoe we het voor onszelf anders gaan ervaren.
Bewustzijn creëren
De menselijke natuur kan worden gekarakteriseerd door twee belangrijke kwaliteiten: rede en emotie. Rede is het vermogen om logisch te denken. Het is een vermogen dat ons helpt oorzaken en gevolgen van problemen en gedrag te structureren. Volgens de rede, als A gebeurt, dan zal B gebeuren. Door allerlei vormen van logische rationaliteit te bieden, helpt de rede ons logische, geldige conclusies te trekken. Dit is heel nuttig en vaak zelfs onmisbaar.
Emotie is een vermogen dat te maken heeft met gevoelens. Het staat centraal in onze handelingen, want het is door emotie dat mensen dingen doen. We bewegen, handelen en reageren alleen op omstandigheden wanneer onze emoties erbij betrokken zijn. Liefde, verlangen, woede en teleurstelling zijn enkele van de krachten die tot actie aanzetten.
Hoewel iedereen zowel verstand als emotie heeft, is bij sommige mensen de emotionele kant beter ontwikkeld, terwijl andere mensen rationeler zijn.
Het is duidelijk dat je de nadruk zult leggen op rede of emotie, afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt. Wanneer je voor een belangrijke beslissing staat waarbij je veel opties hebt, gebruik je misschien liever je rationele kant, terwijl je tijdens een brainstormsessie misschien meer nadruk legt op je emotionele kant.
Het doel is niet om jezelf in een van de categorieën te plaatsen van rationeel of emotioneel gedreven mensen, maar eerder om duidelijk te maken welk soort gedrag of welke vaardigheden voortkomen uit welke kwaliteit. Als je dergelijk gedrag en dergelijke vaardigheden leert herkennen, kun je jezelf meer bewust worden van de twee basiskwaliteiten. Je zult kunnen zien onder welke omstandigheden je vertrouwt op je verstand en onder welke omstandigheden je vertrouwt op je emoties.
Morgen kun je aan de slag met het maken van een droomagenda, zet je doelen om in een uitvoerbaar plan. En daarna zullen we je 5 manieren geven om moedig te zijn specifiek voor het type persoon dat je bent.
Bron: The power of insight by Ingrid Spronck and Thomas Beerepoot en De invloed van gedachten by Christel Mantel