13 April 2020

En nu kan het ineens wel!

In een crisis worden er snel besluiten genomen, werkt ineens -bijna- iedereen mee en voelen we sterke verbondenheid. In de samenleving, de politiek en het bedrijfsleven.

In jouw bedrijf komen mensen in beweging en er komt direct iets van de grond. Waar eerder dit een langdurig proces kon zijn, overleggen, even op zij leggen, een besluit, of toch niet?

Kunnen we in tijden van crisis boven onszelf uitstijgen, en waarom is dit lastig in een ‘normale’ situatie?

Een belangrijk element is dat we allemaal haarscherp hetzelfde doel zien. We voelen de urgentie en begrijpen dat nu actie nodig is.

Daarnaast ontstaat er een extreme focus, we zien feilloos wat er nu belangrijk is en wat ‘nu even niet’. Het is niet gek om hier duidelijke keuzes in te maken, we hebben begrip voor de situatie.

In een ‘normale’ situatie geloof ik dat je veel effectiever bent in het aansturen van je organisatie als je de bovenstaande elementen – een gezamenlijk doel, urgentie en heldere keuzes- hoog in het vaandel hebt staan.

Deze thema’s zijn vaak uitdagingen voor leiders. Alles begint bij jouzelf, zien wat er echt speelt, wat er nodig is en ervoor durven staan.

Hoe zit dat bij jou? Maak de ‘het-kan-altijd’ keuze ladder.

LinkedIn Post by Annelouc Best – Consultant at Bolster.