03 December 2020

Week of Courage: Renate Haverkamp

Een kort interview met Renate Haverkamp, oprichter van Bliss, facilitator van verandering. Renate had in 2010 een missie; meer yoga in het bedrijfsleven. Dit leek haar te dwingen te moeten kiezen tussen 2 paden, het zachte yoga pad of het harde pad van de inhoud. Waarom Renate in onze ogen een held is, en hoe zij trouw bleef aan zichzelf, lees je in onderstaand interview.

Annelouc: Bliss is nu 4 jaar oud, hoe is het ontstaan? En welk idee had je hierachter?

Renate: Dat is echt een pad van jaren geweest. Rond 2010 ontstond bij mij het idee meer yoga in het bedrijfsleven te introduceren. Dat was echt mijn missie. Daar ben ik dan ook in eerste instantie mee begonnen. Ik gaf bedrijfsyoga aan onder andere corporates. Ik ontwikkelde een worklife balance training voor managers en directieleden. Daarnaast deed ik ook freelance projectmanagement. Erg bijzonder is dat yoga, body & mind en projectmanagement veel raakvlakken hebben. Het draait beiden om hoe zet ik dingen in beweging, hoe verhoog ik mijn zelfbewustzijn en hoe ontwikkel ik positieve discipline. Bij projectmanagement zet je regelmatig je intuïtie in. Je doet veel vanuit zien, voelen en kijken. Daarmee bepaal je hoe je uiteindelijk de meeste toegevoegde waarde kunt hebben. Bij Bliss combineren we werken en leven op een hoog bewustzijnsniveau met realisatiekracht.

Annelouc: Wat was de trigger, het belangrijke moment wat dat gevoel heeft gestimuleerd?

Renate: India was daarin belangrijk. Er zijn daar zo veel prikkels, je moet daar wel je intuïtie activeren. Dat heeft mij doen realiseren dat we hier te veel met ons hoofd doen. Dat pas ik vandaag de dag ook toe. Wanneer mijn hoofd iets anders zegt dan mijn intuïtie, dan ga ik voor mijn intuïtie.

Annelouc: Dat getuigt wel echt van courage vind ik. Vind jij jezelf ook iemand met courage?

Renate: Ja wat is dat dan eigenlijk? Je zou kunnen zeggen; het omarmen van je angsten, en dan toch in actie komen. Maar dat heb je überhaupt nodig om jezelf te blijven ontwikkelen. Voor courage moet je je bewust zijn van je eigen visie, normen en waarden, en daaraan vasthouden ongeacht of dit tot positieve of negatieve reacties leidt.

Ik krijg regelmatig reacties van mensen die mijn visie en keuzes niet begrijpen of zich er juist in kunnen vinden. Ik neem andere meningen wel mee, met behoud van mijn eigen visie. Ik zie altijd wel een manier om het beide voor elkaar te krijgen. De yoga principes stellen mij in staat om stapje voor stapje te leren, ook in het bedrijfsleven. 4 belangrijke waarden gebaseerd op de yogafilosofie; sharing, learning, loving & trusting laat ik dan ook consequent terugkomen in mijn besluiten.

Annelouc: Jij gaat geen situatie uit de weg om het echte gesprek aan te gaan. Ook al botst dat wel eens.

Renate: Het draait er uiteindelijk om of je elkaar echt wilt zien. Als je iemand vervelend vindt, dan is daar een reden voor. Dat is een projectie van wat jij vindt, maar misschien is dat wel helemaal niet zo.

Annelouc: Heb jij nog een tip aan mensen?

Renate: Wat ik uiteindelijk doe, is een stip voor mijzelf op de horizon zetten. Wat zou ik willen, ondanks dat het totaal niet haalbaar voelt. Mijn tip is; probeer naar dat gevoel te komen, dat brengt je dichter bij ‘wat maakt mij’. Durf dat ook uit te spreken en daarin kwetsbaar te zijn. Maak het vervolgens klein, om er naartoe te werken. Wees niet bang om op je eigen pad te blijven, en blijf bij je eigen gevoel. Als jij je eigen pad bewandelt is het goed. Durf te kiezen, wees gericht op groei, en ga het doen!

Courage changes all.